با افزایش روزافزون اینترنت در سال های اخیر و همچنین افزایش وب سایت های اینترنتی نیاز به سیستم های مدیریت محتوا نیز به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است.
در گذشته ای نه چندان دور هر فردی برای داشتن یک وب سایت نیازمند به یادگیری HTML , CSS ,Java Script و یا در مواردی PHP,ASP یا Cold Fusion بود اما مشکل اینجاست که یادگیری تمامی این موارد زمان زیادی میبرد و در عین حال تمامی این زبانها هر روز در حال پیشرفت و ارتقا هستند و بروز نگاه داشتن معلومات نیز کار دشواری است. پس تنها راه برای افراد غیر متخصص این بود که مبالغی را به افراد متخصص طراح وب سایت پرداخت کنند تا بتوانند وب سایت خود را راه اندازی کنند. مشکل دیگر این بود که پس از راه اندازی وب سایت نیز بابت هر تغییر کوچک بایستی به طراح وب سایت مراجعه میکردند تا نسبت به اعمال تغییرات اقدام کند.
پس از چند سال و گسترش بیشتر وب دیگر تقریبا همه به وب سایت نیاز داشتند اما منطقی نبود که به عنوان مثال یک فروشنده لوازم خانگی که تخصص خاصی در زمبنه کامپیوتر ندارد برای بروزرسانی محصولات وب سایت فروشگاهی خود نیازمند یادگیری HTML باشد.
با توجه به این نیاز روزافزون کارشناسان و برنامه نویسان وب اقدام به طراحی سیستم های مدیریت محتوا نمودند. در این سیستم کاربر به راحتی از طریق پانل مدیریت وب سایت خود میتواند صفحه جدیدی به سایت اضافه نماید و یا کلید جدیدی در صفحه اضافه کند. در طول زمان کوتاهی سیستم های CMS متفاوتی به دنیای اینترنت معرفی شدند.
از این سیستم های CMS میتوانستید برای راه اندازی سایت های گالری تصاویر ، سایت خبری ، فروم و یا انجمن ، فروشگاه اینترنتی و یا سایت های آموزشی ، وبلاگ و یا پرتال سازمانی بکار روند. در این میان تعدادی از سیستم های CMS با توسعه خود قادر به انجام چند منظوره و یا حتی همه منظوره شدند.
در طول زمان طولانی بسیاری از این سیستم ها به مرور از رده خارج شدند و به فعالیت خود پایان دادند اما برخی نیز روز به روز به امکانات خود افزودند و یکی از موفق ترین این نرم افزارهای مدیریت محتوا Joomla (جوملا) است.
نرم افزار جوملا در واقع یک نرم افزار متن باز یا Open Source است که به سادگی نیز کنار گذاشته نمیشود زیرا اینگونه نرم افزارها توسط افراد زیادی در گوشته و کنار دنیا توسعه داده میشوند. در دنیای Open Source میتوان به نام های معروفی همچون سیستم عامل لینوکس Linux , زبان PHP , پایگاه داده MySql و یا وب سرور آپاچی Apache اشاره کرد.
جوملا نسل بعدی نرم افزار سیستم مدیریت محتوا وب مامبو Mambo است . در سال 2001 یک شرکت استرالیایی به نام Miro International Pty نرم افزار CMS یی با نام مامبو را ارائه کرد. این شرکت در ادامه مامبو را در دو نسخه Mambo Open Source و Mambo CMS به بازار ارائه داد که اولی رایگان و دومی پولی بود.
افراد پروژه تا سال 2004 کار را پیش بردند. در همین سالها مدیران پروژه به منظور تاکید بر توسعه و امنیت سیستم مامبوی متن باز را با ارائه مفهوم جدیدی از Open Source به همگان ارائه کردند تا کاربران دیگر نیز در ارتقا و پیشبرد سیستم سهیم باشند. بدین ترتیب در سال 2005 نسل جدید مامبو برای اولین بار ارائه شد. ده هفته بعد نام جدیدی برای این سیستم جدید انتخاب شد که همان جوملا Joomla بود. نام جوملا از واژه ای در زبان شرق آفریقا گرفته شده است و مفهوم آن (همه با هم) است.
اولین نسخه جوملا در سال 2005 و با نام Joomla 1.0.0 عرضه شد که در واقع همان مامبوی نسخه 4.5.2.3 بود که چند ایراد را در آن رفع کرده بودند. این نسخه کم کم گسترش یافت تا آنکه در نسخه 1.5 جوملا هسته آن کاملا با PHP 5 بازنویسی شد.
جوملا شامل تعداد زیادی از بسته های الحاقی کوچک و بزرگ است که شامل Component کامپوننت ها و پلاگین Plugin میشود. هر یک از این الحاقات برخی نیازهای کاربران را در بستر جوملا محقق میسازد. تا کنون بیش از 3000 بسته گوناگون در بستر جوملا نوشته شده است که از طریق وب سایت اصلی جوملا به آدرس http://www.joomla.org در دسترس است.
بر طبق آمار بیش از شش میلیون سایت در جهان از جوملا استفاده میکنند و بیش از چهل و پنج هزار توسعه دهنده نیز بر روی بیش از 1100 پروژه توسعه جوملا کار میکنند. سایت اصلی جوملا نیز بیش از پنجاه هزار کاربر ثبت شده دارد.